Határtalanul

Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium

2030 Érd, Gárdonyi u. 1/b. Tel/fax:(23)365-140

OM 037320      E-mail: gardonyi.erd@gmail.com   123 011

________________________________________________________________________________

 

Beszámoló A Támogatott Tevékenység 3 Szakaszának Megvalósulásáról

 

határtalanul

 

 

 

HATÁRTALANUL 2018/2019

A FELVIDÉKEN MÁTYÁS KIRÁLY NYOMÁBAN. 11. ÉVFOLYAM

 

Első nap Szlovákiában
A kezdetek...
Április 8-án (hétfőn) reggel 7-kor volt a gyülekező az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola És Gimnázium előtt, ahova többé-kevésbé mindenki időben megérkezett. Természetesen mindenhol nagy bőröndök és sporttáskák hevertek a földön. Ugyan egy kicsit odébb a megbeszélt helytől, de 1 óra késéssel megérkezett a busz. Ez nem akadályozott meg minket semmiben. Gyorsan átkeltünk az úton a buszhoz, felpakoltuk a buszra a táskákat és neki vágtunk egy 3-4 órás útnak.

A Dévényi vár
A hosszú út után a Dévényi várba látogattunk el. A tériszonyosoknak egy kicsit kellemetlen volt ilyen magasságba felmászni, de a végén ők is belátták, hogy valójában megérte. Csodálatos látvány tárult elénk onnan fentről, mindenkinek káprázott a szeme.

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/1.jpg

   A pozsonyi séta
Miután mindenki leküzdötte magát a várból, visszaszálltunk a buszra és folytattuk utunkat. A második helyszín Pozsony volt. Érdekes volt végig sétálni a kissé szűk utcákon, felejthetetlen emlék marad. Pontosan annyira, mint az a hihetetlen meredekségű lépcső, amin mindenki félve ment végig. A séta végén kaptunk egy kis szabad időt, így mindenkinek jutott ideje elmenni valahova enni, fényképezni és közben persze megnézni egy-két városi látványosságot is. A nap végén a Szent Márton-dómot látogattuk meg. Itt igazából elmesélték az épület történetét, kérdéseket tettek fel, illetve meglátogattuk a dóm kriptáját is.

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/2.jpg

   A szállás..
A Ptán Panzió egy eldugott helyen volt, de kifejezetten jó volt. Jól felszerelt, otthonos kis szállás volt. A reggeli, vacsora kifogástalan. Minden reggel megkaptuk az aznapi ebédünket becsomagolva, amelyben szendvics, egy palack víz és egy kis péksütemény volt.

Második nap Szlovákiában

A testvériskola
A második napon a szállásról indulva egyből a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumba tartottunk, ahol már izgatottan vártak minket. Elmesélték nekünk iskolájuk történetét, illetve az iskolai szokásokat. Készültek nekünk egy kis játékkal is. Ezután körbe vezettek minket az iskolájukban.

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/3.jpg

   Csallóközi-múzeum
Miután kellőképpen kibeszéltük a diákokkal, hogy miket árulnak a büfében és milyen áron, azután pár diákkal közösen elindultunk a Csallóközi-múzeumba. Ott akadt egy kisebb gondunk, de végül bejutottunk a múzeumba, ahol rengeteg antik bútorral és fegyverrel találkoztunk. Az idegenvezetőnk egy kicsit furcsa személyiségű ember volt, de egész jól elmesélte az ottani történelmet. Nem messze a múzeumtól volt egy galéria, ahol megnéztünk kis filmet, arról, hogy ott hogyan halásznak, illetve horgásznak az emberek.

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/4.jpg

   Deáki Bencés Apátság és az aranyos néni
Csallóköz után egy templomba mentünk. A templomban egy nagyon aranyos és kedves néni fogadott minket, akit szerintem sokan nem fognak elfelejteni. A néni elmesélte nekünk a templom történetét, mesélt a falon levő freskókról, illetve a templomnak mind a 3 részében körbe vezetett minket. Személy szerint nekem ez volt a kedvenc templomom az egész utazás során.

Harmadik nap Szlovákiában
Gímesi vár és környéke
A harmadik napunk első programja Gimes várra szólt. A busz leparkolását követően elkezdtünk sétalni. Csak sétáltunk és sétáltunk. 1-1,5 óra sétálás után úgy gondoltuk, hogy eljött az ideje megkérdezni valakit, hogy egyáltalán jó irányban megyünk-e. Választ kaptunk a kérdésre. Igazából kiderült, hogy elsétáltunk a vár mellett. Eközben elkezdett esni az eső is, szóval mire megérkeztünk a várhoz, már senkinek semmi kedve nem volt semmihez, de azért belülről is körbe jártuk az óriási épületet.

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/5.jpg

   Szállás 2.0
Miután meglátogattuk a várat és még további sok élménnyel gazdagodtunk, a második szállásra indultunk meg. Hát ez... pocsék volt. A vacsoránk zsíros és íztelen volt. A szobákban nagyobb gondok léptek elő. A mosdók és zuhanyzók száma kifejezetten kevés volt 40 fő számára. Valahogy még ezt is túl éltük...

Negyedik nap Szlovákiában

Körmöcbánya
Reggel mindenki sietve futott a buszhoz csak, hogy ne kelljen tovább a szálláson maradni. Ezúttal Körmöcbányára mentünk. Itt sétáltunk egy keveset, körbe néztünk, majd mentünk az első érdekesebb helyszínre.

Érmék és Pénzérmék Múzeum- Pénzverde
Először az Érmék és Pénzérmék múzeumát látogattuk meg. Nagyon érdekes volt látni, hogy mennyi idő alatt milyen mértékben változtak a pénznemek, illetve, hogy például honnan jutottunk el a mostani euróig. Miután itt végeztünk, átsétáltunk a pénzverdébe, ahol a belépő jegyünk egy rézből vert érme volt. Itt megnéztünk egy kisfilmet arról, hogy hogyan is készítik el az érméket. Később szemtől-szembe álltunk azokkal a gépekkel, amelyekkel régen készítették a pénzérméket. Hatalmas élmény volt.

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/6.jpg

   Besztercebánya
A következő programunk ismét egy templomhoz vezetett Besztercebányán. Végig sétáltunk a főtéren, ahol pont utcabál volt. Itt kaptunk egy kis szabadidőt, így mindenki kellőképpen körbe tudott nézni.

Ötödik nap Szlovákiában

Bányászat
Kora reggel mindenki fáradtan, de mégis boldogan sétált a buszhoz, tudtuk, hogy ez már az utolsó nap. Mielőtt hazaindultunk volna, meglátogattunk egy bányát 470 méter mélyen, Selmecbányán. Sokaknak ez volt a kedvenc programja az egész utazás alatt.

Óvár
Az utolsó napba is belefért még egy utolsó várlátogatás. Az rossz idő ellenére is élveztük ezt a programelemet. Igazából ugyanolyan volt. Mint a többi vár, amit meglátogattunk, de még is más egy kicsit valamiben, érdekes volt.

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/7.jpg

   Hadtörténeti Múzeum
Az utunk utolsó programja egy múzeumba vezetett, ahol életnagyságú tankokba lehetett belemászni, fegyvereket lehetett megvizsgálni és kézbe venni. Szerintem a nap legérdekesebb programja ez volt.

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/8.jpg

   A visszatérés...
Miután mindenki jól körbe nézett mindenki mindent, visszaindultunk a buszhoz és elindultunk haza. Hazafele elmentünk az Esztergomi Bazilika mellett, csodalatos volt. Amikor visszaértünk az iskolához, minden kin látszott a megkönnyebbülés, hogy végre hazaértünk. 

Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium

2030 Érd, Gárdonyi u. 1/b. Tel/fax:(23)365-140

OM 037320      E-mail: gardonyi.erd@gmail.com   123 011

________________________________________________________________________________

 

 

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/hat%20logo.png

   

 

HATÁRTALANUL 2018/2019

Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Horvátországban

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdetett Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek címmel, a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére. Intézményük sikeresen pályázott határon túli tanulmányi kirándulásra, a „HATÁRTALANUL!” elnevezésű program keretén belül „Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Horvátországban” elnevezéssel, így az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium 7. évfolyamos diákjai közül 60 fő 4 napos tanulmányi kiránduláson vehetett részt.
Horvátország „legmagyarabb” vidékére, Dél-Baranyába, valamint a horvát főváros érintésével az egykori „magyar tengerpartra” utaztunk. Dél-Baranyában felkerestük a ma is létező magyar többségű településeket, és ellátogattunk az Erdődyek és a Zrínyiek egykori birtokaira, Varasdra és Csáktornyára is. Felkerestük Európa egyik leggazdagabb élővilágával rendelkező rezervátumát, a Kopácsi Rét Nemzeti Parkot.


1. Nap: Barangolás a Drávaszögben és Dél-Baranyában. Séta Eszéken.


2. Nagybodolyán, az alig 60-70 fős kistelepülésen megtekintettük a régi időkre emlékeztető, csodálatos tájházat, amelyben a helyi hagyományok, az itt élő dolgos emberek hajdan volt páratlanul gazdag élete elevenedik meg. A tájházban Jeszenszky Mária néni várta a csoportot. A határhoz szintén közeli, többségében magyarok lakta Kiskőszegen (Batinán) felmentünk a Bán-hegyre. A 27méter magas partizánemlékmű által uralt magaslatról szép kilátás nyílt a Dunára, és a máig vitatott horvát-szerb határvonalra. Következő állomásunk Laskó. Kevesen tudják, hogy itt, a Drávaszögben, vagyis a kettévágott Baranya megye déli felében több ezres magyar közösség él és élteti a magyar kulturális örökséget, beleértve a népzenei hagyományokat is. Meglátogattuk a helyi magyar iskolát is. . Felkerestük Európa egyik leggazdagabb élővilágával rendelkező rezervátumát, a Kopácsi Rét Nemzeti Parkot. Megtekintettük a nemzeti parkot bemutató kiállítást és kisfilmet, majd a bürühidakon (fapallókon) teszünk sétát a mocsaras terület felett. Délután Kelet-Szlavónia magyar, német és horvát kulturális gyökerű Dráva parti nagyvárosába, Eszékre látogattunk. Sétáltunk a hangulatos belvárosban és a nagy őrvárban, melynél 1849 februárjában szabadságharcunk legnagyobb magyar veszteséggel járó ütközete zajlott.

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/1%20kep.png

   2. nap: Zágráb magyar vonatkozásai

Az egykori Jugoszlávia minden pontjáról érkező, és itt letelepedő, másfél ezres magyar közösséggel rendelkező Zágrábban városnéző sétán vettünk részt, benne a Szent István kápolnával és a székesegyházzal, ahol láttuk Szent László koronázási palástját is. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is.
A Káptalandombi városrészből átsétáltunk a Felsővárosba (Gradac), itt találjuk a Jellasics-teret, valamint a Szent Márk-teret a Szent Márk templommal, rajta Horvátország és Zágráb címerével. A Medvenica-hegy déli oldalában, Zágráb fölött emelkedik a horvát főváros legjelentősebb középkori műemléke. A magas sziklák által védett Medvedgrad várát 1249-1254 között építették azzal a céllal, hogy megvédje a várost a tatár támadásoktól. A várból szép kilátás nyílt Zágrábra és a környékre.

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/2%20kep.png

   

 

3. nap: Lovran és Abbázia, a „Magyar Tengerpart”. A Kvarner-öböl magyar vonatkozásai.

Délelőtt megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. A magyar időben épült a piac, a színház, és egyéb fontos épületek: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bakokat és a Baross emléktáblát is, melyet megkoszorúztunk.
A monarchia világa elevenedett meg a horvát tengerparton, hiszen Fiume (Rijeka) mellett Abbázia (Opatija) volt a magyar üdülőhely a Kvarner-öbölben . Mesebeli sétát tettünk az egész horvát tengerpart talán legszebb, legromantikusabb sétányán. Ez a híres Lungomare, amely 12 km hosszan húzódik, gyakran mélyen a sziklafalba vájva egészen Lovrantól Abbáziáig (Opatija). A legpatinásabb monarchia korabeli épületek helyezkednek el a sétány mentén, a magyar uralkodó osztály hangulatos villáival. Lovran ékszerdoboz óvárosában találjuk azt a villát, ahol Feszty Árpád is elhunyt (emléktábla). Felkerestük Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök utolsó lakhelyét Voloskón, melyet szintén emléktábla jelöl. Sétáltunk a tengerparton a híres, sziklába vájt sétányon és felkerestük a Hotel Palace Bellevue-t, amely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt. Emlékét tábla őrzi a szálloda falán.

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/3%20kep.png

   

 

4. nap: Látogatás a Frangepánok, a Zrínyiek és az Erdődy grófok birodalmában

A Fiuméhez tartozó Tersattoba (Trsat) látogattunk. A Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi (a Szent István, Viribus, Unitis, stb.). „Az egész magyar hadiflotta itt parádézik a tersattói kápolna belső falán.”
Felsétáltunk Tersatto várába, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században. Varasd mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát és tettünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosban. Itt találtuk a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is. Felsőzrínyifalván (Gornji Kuršanec) megkoszorúzzuk azt a Zrínyi-obeliszket, amelynek eredetijét Csáktornyán, a Muraközi Múzeum udvarán állították fel.
Csáktornyán, a Zrínyiek sasfészkében tettünk sétát. Vára ma a Muraközi Múzeum otthona. A bejáratánál található „Zrínyi Péter búcsúja” emlékműnél felidéztük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez is vezetett.

 

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/4%20kep.png

 

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/5%20kep.png

 

 

A program során a diákok megtapasztalták a külhoni magyarok vendégszeretetét, magyarságtudatukat, életmódjukat, jelen lehettek nagy történelmi események helyszínein. Sok új ismeretet szereztek, gazdagodtak emberi kapcsolataik, szociális kompetenciáik, az egész személyiségük pozitív irányban változott.

Petrik Tímea szaktanár, projektvezető


 


 

Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium

2030 Érd, Gárdonyi u. 1/b. Tel/fax:(23)365-140

OM 037320      E-mail: gardonyi.erd@gmail.com   123 011

________________________________________________________________________________

 

 

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/hat%20logo.png

   

 

HATÁRTALANUL 2017/2018

Testvérvárosi élmények: Érd és Szászrégen
Utazás a Határtalanul! pályázat keretében Erdélybe, a Maros völgyébe

 

2018.április 9-13-ig az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium 40 gimnazista tanulója 3 kísérő tanárral Erdély történelmi és természeti értékeinek nyomába eredt a Határtalanul! pályázat jóvoltából. Erről készített élménybeszámolót két résztvevő: Keserű Karina és Szombati Vivien 10. évfolyamos tanulók:

Utunk első nap Marosvásárhelyre vezetett, ahol csatlakozott hozzánk idegenvezetőnk, Ferenc Lehel, aki bemutatta a város nevezetességeit, és velünk tartott egész utunk során. Este elfoglaltuk a szállásunkat Galonyán az Auguszta Vendégházban. A ház tulajdonosa Kemény Géza nagy szeretettel fogadott minket.

Utazásunk második napján felbuszoztunk Borszékre, Székelyföld legészakibb városába, ahol két órás túrát tettünk az erdőben. A hely érdekessége, hogy több mint 30 bővizű borvízforrása van, amelyből mi többnek is megkóstoltuk a különleges ízű, kissé szénsavas vizét. Utána ellátogattunk a város borvíz palackozójába, ahol bemutatták a palackozás folyamatát.
A nap utolsó állomása a marosvécsi Kemény-kastély volt. Tulajdonosa vendéglátónk, Kemény Géza, Kemény János báró unokája körbevezetett minket a család kastélyában, anekdotákat mesélve. Megtudtuk, hogy ez az épület adott otthont az Erdélyi Helikon írói munkaközösség találkozóinak. A látogatás végén a kastély parkjában megkoszorúztuk Wass Albert sírját az iskola nevében.

Következő nap ellátogattunk Szászrégenbe, leendő testvériskolánk városába, ahol a diákok és tanáraik üdvözöltek minket. A polgármester és az alpolgármester nagy szeretettel fogadták a csoportot a Polgármesteri Hivatalban.
Partneriskolánk tanulóival elsétáltunk a város jelképéhez az evangélikus templomhoz, majd tovább az iskolába, a Petru Maior Technológiai Líceumba. Az igazgató asszony körbevezetett minket az iskolában, és néhány osztály tanóráiba is bepillanthattunk. Egy közös ebéd után meglátogattuk a szászrégeni skanzent, majd visszautaztunk az iskolába. Egy kis kötetlen ismerkedés után átadtuk az Érdi Ifjúsági Önkormányzat ajándékát, értékeltük az együtt töltött napot, és tervezgettük a júniusi találkozás programját. Ezzel a nappal elindult a két iskola közvetlen kapcsolatának kialakítása, melyet hamarosan a testvériskolai szerződés aláírásával is megerősítünk.

Negyedik nap Korond volt az első megállónk. Megtekintettünk egy fazekas műhelyt, ahol megnézhettük hogyan készítik a népi edényeket, kerámiákat. Utána átmentünk Parajdra. Itt busszal levittek minket a sóbányába, a kirándulás egyik legkülönlegesebb helyszínére. A nap utolsó programja Szováta volt, ahol körbesétáltuk a Medve-tavat. Érdekessége, hogy a világ legnagyobb heliotermikus tava, alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve.

A hazautazás napján megálltunk Segesváron, és megtekintettük történelmi központját. Felkerestük Dracula házát, a Diáklépcsőt, valamint az evangélikus vártemplomot is.

Tartalmas, eseményekben és élményekben gazdag öt napot töltöttünk az erdélyi magyarok között. A Határtalanul! pályázat segített, hogy jobban megismerjük testvérvárosunkat, Szászrégent, és környékét, valamint a határon túl élő magyarok kultúráját. Várjuk június elejét, amikor mi mutathatjuk meg városunkat a szászrégeni diákok számára!

 

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/1Marosvasarhely%20Kulturpalota.JPG

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/2Marosvasarhelyi%20var.JPG

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/3elso%20estenk%20Galonyan.JPG

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/4Borszeken%20kirandultunk.JPG

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/5Latogatas%20a%20marosvecsi%20Kemeny-kastelyban.JPG

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/6Wass%20Albert%20sirja.JPG

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/7Wass%20Albertre%20emlekeztunk.JPG

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/8Szaszregen%20alpolgarmestere%20fogadta%20csoportunkat.JPG

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/9ismerkedes%20a%20Petru%20Maior%20Liceum%20tanuloival.JPG

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/10A%20Parajdi%20Sobanyaban.JPG

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/11Szovatan%20a%20Medve-to%20korul%20setaltunk.JPG

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/12Segesvari%20varosnezes.JPG

     


 

________________________________________________________________________________

 

   

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/hat%20logo.png

   

 

HATÁRTALANUL 2016/2017

„Kincses Erdély” Erdély történelmi és természeti értékeinek nyomában

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EMET által finanszírozott „Határtalanul!- Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” pályázaton 1.847 200 Ft-ot nyertünk tanulmányi kirándulásra, amely fedezte 50 diák és 5 kísérő tanár szállás- és utazási költségét.


2017. március 13-17-ig Erdély történelmi és természeti értékeinek nyomába eredtünk. Jártunk Nagyváradon, megálltunk Erdély kapujánál, Királyhágón, Bánffyhunyadon megcsodáltuk a fakazettás erődtemplomot. Gyönyörködtünk Kolozsvár esti fényeiben. Kolozsvár nevezetességeinek megtekintése után felejthetetlen élményt nyújtott a Tordai Sóbánya, valamint a Tordai-hasadék. Népművészeti értékeket tekintettünk meg a Torockói Tájházban. Torockószentgyörgyi vártúra mindannyiunk számára maradandó élményt nyújtott. Nagyenyeden megkoszorúztuk az 1848-as emléktáblát, majd a gyulafehérvári érseki székesegyházban folytattuk kirándulásunkat. A felújított Vajdahunyad várban is sok értékes ismerettel gazdagodtunk. Déva várából gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé. Marosillyén megtekintettük Bethlen Gábor fejedelem felújított szülőházát, majd Máriaradnán a szintén felújított kegytemplomot, zarándokhelyet. Aradon megkoszorúztuk a Szabadságszobrot.


Az utazás során külhoni diákokkal is találkoztunk, a baráti focimeccsekre sokáig fogunk emlékezni. A kirándulás hozzájárult az elméleti ismeretek kibővítéséhez. Betekinthettünk a határon túli magyarok mindennapjaiba.
 

________________________________________________________________________________


 

 

http://gardonyi-erd.hu/portal/sites/default/files/hatartalanul_logo_kicsi.JPG

 

HATÁRTALANUL 2015/2016

Hunyadiak nyomában a Délvidéken”

 

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

 

Intézményünk első alkalommal nyújtott be pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EMET által finanszírozott „Határtalanul!- Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” felhívásra.

A pályázaton 1.317.000forint támogatást nyert intézményünk, mely 39 diák és 4 kísérőtanár számára biztosította a szállás- és utazási költségeket.

 

2016. március 15-18-ig a „Hunyadiak nyomában a Délvidéken” tematikus út keretében Aradra, Temesvárra, Galambóc várához, Belgrádra, Székelykevére, Péterváradra, Csantavérre és Szabadkára is eljutottunk. Természetesen a Kis – és Nagy – kazán szoros, a Palicsi-tó is szerepelt a programban. Látogatást tettünk Kishegyesen az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolába.

 

Az utazás célja, hogy diákjaink nagy magyarjaink nyomában járva megismerjék e vidék történelmi múltját, szépségeit, a határon túli magyar területeken élők mindennapjait. A négy nap során az iskolai tananyaghoz kapcsolódóan, ám rendhagyó formában bővítettük tanulóink ismereteit, tudását